nya_loggan

reportage om oss på my treat!

PUBLICERAD 12 DECEMBER 2014 UPPDATERAD 12 DECEMBER 2014

Oxben från Bua säljs i Ica-butiker
My Treat har sina lokaler i hamnen. Här finns ett kylrum med stora lårar med leveranser från samarbetspartnern på Gotland. Här ligger ben från oxe, oxlever, oxlungor, grisknorrar, älgben, kotor och tjurpenisar – slakteriavfall som inte är tjänligt som människoföda.

Men för människans bästa vän är det gott att tugga på. Alla grejerna är varmluftstorkade, en process som måste till för att ta död på eventuell salmonella.

My Treat drivs av Katarina Wiman och hennes anställda Maria Rahmberg. Katarina Wiman började tillverka hundgodis redan 1996.

– Jag hade köpt min första hund och tyckte att utbudet av hundgodis var dåligt. På den tiden fanns bara grisöron och min hund tyckte inte det var så gott. Jag köpte grejer av Scan i Varberg och torkade det här. På den vägen är det.

Företaget tuffade på. Katarina och Maria skötte all försäljning själva. De åkte runt i Västsverige och sålde sina produkter, mest till zoobutiker i början.

– Jag kände att vi behövde nå kunder på andra vis och att bolaget borde växa så att jag kunde anställa en till, berättar Katarina Wiman.

De lade in en extra växel för att försöka komma in i sortimentet hos matvaruhandlare här i trakten. Det var inte så lätt. ”Ligger du inte centralt på Ica är vi inte med”, blev svaret på flera ställen. Att beställa från andra än Icas centrallager innebär merarbete för handlarna.

Katarina Wiman tog kontakt med Icas huvudkontor i Solna och det gav resultat. My Treat fick ja och efter det har Katarina och Maria jobbat hårt för att anpassa sig till Icas system med allt från streckkoder på påsarna, lådorna och lastpallarna till storleken på hålet som påsen hängs upp i på varuhyllan.

När allt var klart kunde My Treat för ett par månader sedan för första gången synas i datorerna hos 1400 Icahandlare i Sverige.

– Jag tror vi kom i rätt tid. De ville ha en ny leverantör och de tyckte att vi hade koll på våra produkter, säger Maria Rahmberg.

Även om elva produkter från företaget nu ligger i det centrala beställningssortimentet är det ingen garanti för att varenda Icahandlare ska vilja köpa in varorna.

Katarina Wiman hoppas att företagets hundgodis ska finnas i 300 till 400 Icabutiker inom några år. När de inte packar hundgodis ägnar de därför sin tid åt att ringa runt till Icahandlare för att uppmärksamma dem på My Treats hundgodis.

Rebecka Kvint   rebecka.kvint@hn.se

RÄTTELSE I HN ! Tyvärr råkade det bli fel i den tryckta artikeln i HN och det påstods att vi hade rökta produkter.
DET HAR VI EJ !
Vi har alltid haft varmluftstorkade produkter, både förr, nu och i framtiden! Rökta godisar är inte bra för hundmagen !

Glada dagar. Katarina Wiman berättar i högt tempo om egna företaget My Treat i Bua hamn.
Foto: Annika Karlbom

BUA. Lilla företaget My Treat har lyckats få in sitt hundgodis i Icas centrala sortiment. Det innebär en jättechans att nå kunder i hela landet.

Fart på affärerna. Katarina Wiman och Maria Rahmberg menar att företagets marknadsföring om svenska naturliga produkter går hem hos kunderna.